piątek, 18 kwietnia 2014

Wielkanocna dekoracja stołu - rzeżucha w wydmuszce



Chciałabym zaprezentować Wam super fajną, niesamowicie prostą w przygotowaniu i w dodatku jadalną dekorację wielkanocnego stołu.
Na pewno zachwyci Waszych gości, doda nastroju i uroku Waszym stołom i rozweseli wnętrze.

Potrzebne będą:
  • jajka
  • rzeżucha
  • wata lub ziemia
  • kolorowe osłonki termokurczliwe, barwniki do jajek lub farbki
  • kieliszki do jajek

Sposób przygotowania:
Aby przygotować wydmuszkę z jajka należy z obu końców jajka zrobić dziurki ostrym szpikulcem lub np. gwoździkiem, a następnie zawartość jajka wydmuchać. 
Gotową wydmuszkę należy opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć.
Następnie wydmuszkę farbujemy w barwniku lub malujemy farbkami, można użyć kolorowej osłonki termokurczliwej lub użyć dowolnej techniki dekorowania, np. okleić papierem, wełną, cekinami, ewentualnie zostawić wydmuszki w naturalnej formie bez ozdabiania.
Wierzchołek wydmuszki ścinamy lub obłupujemy jeśli chcemy zachować nierówne brzegi.

Teraz dekorację w wydmuszce można przygotować na różne sposoby, zależy to tylko od Was:
  1. do wydmuszki wkładamy watę, podlewamy wodą i wsypujemy nasionka rzeżuchy, czekamy kilka dni (3-5 dni) aż nasionka skiełkują i wypuszczą listki rzeżuchy, nie zapominamy o podlewaniu.
  2. do wydmuszki wsypujemy ziemię, podlewamy wodą i wysiewamy nasionka rzeżuchy, podlewamy codziennie delikatnie, po kilku dniach rzeżucha urośnie.
  3. najszybszy sposób - jeżeli macie już gotową wyhodowaną rzeżuchę na podłożu z waty, to delikatnie nożyczkami wycinamy fragment waty wraz z rzeżuchą i delikatnie wkładamy do gotowej wydmuszki, podlewamy w miarę potrzeby.
Gotową dekorację wkładamy do kieliszka na jajka i ustawiamy na nakryciu każdego gościa lub w dowolnym miejscu na stole. 




2 komentarze:

  1. Pięknie! i rzeżucha i serwetki,miło będzie zasiąść do tak udekorowanego stołu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...