wtorek, 15 kwietnia 2014

Sałatka z kaszy jaglanej z zieloną fasolką, awokado i jajkiem


Teraz wczesną wiosną aż chce się zjeść coś zdrowego, zielonego i lekkiego.
Dzisiaj mój pomysł na szybką, smaczną, zdrową i pożywną sałatkę.
Sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i na lunch do pracy.

Składniki:
  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 100-150 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • kilka gałązek koperku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną prażymy bez dodatku oleju w rondlu przez chwilę, zalewamy 2 szkl. osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15 minut. 
Odstawiamy do wystudzenia.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy i kroimy.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy łyżką soku z cytryny.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę i około 2-3 łyżek soku z cytryny.
Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem do smaku.
Przybieramy świeżym koperkiem.
Podajemy - przed podaniem sałatkę można schłodzić.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Lunchowa sałatka,będę robić i zabierać ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Aguś - do pracy na lunch jak znalazł - smaczna i syta!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...