czwartek, 24 kwietnia 2014

Sałatka z brokułów, zielonej fasolki, awokado i wędzonego łososia z sosem czosnkowym i migdałami


Zapraszam Was na przepyszną, lekką i zdrową sałatkę.
Do jej przygotowania użyłam zielonych warzyw, wędzonego łososia i uprażonych płatków migdałowych.
Wyszło bardzo smacznie.
Sałatka idealna na lunch do pracy, lekki obiad czy kolację.
Polecam!

Składniki:
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
  • 1/2 awokado
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki

Sposób przygotowania:
Brokuła dzielimy na różyczki i wraz z fasolką gotujemy na parze przez około 5minut, tak by warzywa nie straciły jędrności.
Obrane awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, pomidorki na pół, a łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją.

Przygotowujemy sos czosnkowy: majonez wraz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki.

Warzywa i łososia układamy na półmisku.
Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi migdałami.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. jak jeszcze trochę zostało to się wpraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, niestety nic nie zostało, była tak smaczna!

      Usuń
  2. Nie dziwi mnie,że cała sałatka już"wyszła",takie smaki długo się nie uchowają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,to prawda :) Szczególnie smaku dodają prażone migdały - polecam wypróbować!
      Dziękuję za miłe słowa Aguś!
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...