wtorek, 1 kwietnia 2014

Prosta zupa warzywna ze szpinakiem i białą kiełbasą


Za oknem coraz piękniej, pogoda coraz cieplejsza.
Dlatego i zupa delikatna, lekka, aromatyczna, ale i smaczna i prosta do przygotowania.
Zapachniało mi już świętami wielkanocnymi, bo zupka wiosenna i z dodatkiem białej kiełbasy. 

Składniki:
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • garść świeżego szpinaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • majeranek (ja użyłam świeżego)
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Do garnka przekładamy kiełbasę oraz pokrojone warzywa prócz ziemniaków oraz listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie wyjmujemy kiełbasę i dodajemy opłukany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. 
Gotujemy przez około 2-3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z białą kiełbasą pokrojoną w grubsze plasterki.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Zupełna dla mnie nowość,ale smakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna, lekka, wiosenna ...na pewno zasmakowałaby Ci Aguś!

      Usuń
  2. piękne kolorki w tej zupce takie wiosenne ;) moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że odpowiadają Ci składniki zupki :)
      Dziękuję za miły komentarz!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...