sobota, 26 kwietnia 2014

Pierogi z twarogiem i szpinakiem


Jestem wielką fanką pierogów, jadam je z każdym nadzieniem - na słono i na słodko.
Dzisiaj przygotowałam wersję bezmięsną, ale bardzo smaczną i zdrową, bo ze świeżym szpinakiem i twarogiem.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ok. 1,5 szkl. ciepłej wody
farsz:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • roztopione masło do polania

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu:
jeśli używamy świeżego szpinaku należy go przebrać, umyć i zblanszować, wrzucając do wrzącej wody na około 1 minutę, a następnie odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
Gdy używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić na sicie, aby osączyć z nadmiaru wody.
Szpinak mieszamy z twarogiem, rozgniatając całość widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Farsz można także delikatnie rozdrobnić blenderem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
W kopczyku z mąki robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, olej, wbijamy jajko i dodajemy ciepłą wodę, ale stopniowo.
Składniki zaczynamy ze sobą mieszać i wyrabiamy ciasto, dolewając w miarę zagniatania wodę. 
Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może się lepić do rąk.
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.
Na każdy krążek nakładamy dużą łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy brzegi. 
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek - można dodać odrobinę oleju. 
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane roztopionym masłem.
Smacznego!

Moja rada:
Bardzo smaczną alternatywą dla twarogu jest serek ricotta, warto więc czasem przygotować pierogi z tym serkiem. Farsz będzie bardziej kremowy i delikatny.





6 komentarzy:

  1. A zrobisz mi takie i podeślesz?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie kochana! Dzisiaj zjedliśmy podsmażone, bo zostało ze wczoraj kilka pierogów ;)

      Usuń
  2. Czy jesli uzyje mroznego szpinaku to czy zamrozonego ma byc 250g czy ta waga ma byc po rozmrozeniu? ta ilosc farszu ktora jest w przepisie na ile pierogow starcza tak okolo?

    OdpowiedzUsuń
  3. 250 g rozmrożonego szpinaku, a na ile go wystarczy zależy od tego, jak dużo farszu nakładasz do jednego pieroga. Nigdy nie liczę, ale myślę, że na około 40 szt.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam pierogi na ŚWIĘTA, i powiem że niestety ale farsz był bardzo zbity, trudno nakładało się go na pieroga... W smaku w miarę dobry, chociaż d... nie urywało... Na drugi raz to chyba szpinak ugotuję, bo surowy rozmrożony nie bardzo mi pasował...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli farsz wyszedł zbyt zbity, to wina twarogu, był za mało wilgotny, wówczas należy dodać trochę śmietany lub mleka. Farsz trzeba oczywiście doprawić do smaku pod swoje kubki smakowe. Koleżankom bardzo smakowały pierogi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...