sobota, 12 kwietnia 2014

Pieczony schab faszerowany białą kiełbasą



Pieczony schab często gości na naszych stołach, bo w sumie jest prosty do przygotowania, wystarczy natrzeć go przyprawami i wstawić do piekarnika, sam się upiecze.
Aby nieco go urozmaicić nafaszerowałam go białą kiełbasą.
Wyszło naprawdę pysznie, a dodatkowo dzięki wkładce z kiełbasy jest dość soczysty.
Polecam na świąteczny i niedzielny obiad!

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • biała surowa kiełbasa długości schabu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuwamy schab wzdłuż przez środek mięsa.
Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę (flak) i faszerujemy powstały otwór, mocno wciskając do środka farsz, tak aby ze schabu nie wychodził. 
Cały schab nacieramy przyprawami, ziołami i olejem.
Wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso układamy na blaszy i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C, a następnie, gdy schab będzie już miękki, rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumienił z wierzchu. 
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy go w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły z mięsa, bo stanie się suche. 
Dopiero po odstaniu mięso kroimy i podajemy na ciepło.
Schab można podawać także na zimno do kanapek.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Wspaniałości:)my zaplanowaliśmy kupno nowego piekarnika więc jest szansa na to,że też kiedyś upiekę takie pyszne mięso:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Aguś!
      Mój piekarnik jest rewelacyjny, choć już nie taki nowy, mam go około 7 lat, ale nadal sprawuje się jak pierwszego dnia!
      Mam nadzieję, że wkrótce Ty będziesz miała nowego lokatora w swojej kuchni, który będzie Ci dobrze służył przez lata :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...