wtorek, 22 kwietnia 2014

Jajecznica z białą kiełbasą



Dobra jajecznica nie jest zła i w dodatku jest ekspresowym sposobem na śniadanie.
Dzisiejsza wersja powstała z tego co zostało w lodówce po świątecznym obżarstwie.
Szkoda wyrzucić resztkę białej kiełbasy, najlepiej użyć jej do jajecznicy lub zapiekanek, ewentualnie jakiejś zupy.

Składniki:
  • biała kiełbasa parzona
  • 6 jajek
  • rzeżucha lub szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy chwilę na łyżce oleju.
Do zrumienionej kiełbasy wbijamy jajka i na wolnym ogniu, stale mieszając, smażymy aż się jaja zetną.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Posypujemy rzeżuchą lub szczypiorkiem i od razu podajemy.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. No właśnie,przecież biała kiełbasa nie musi tylko i wyłącznie lądować w żurku:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...