wtorek, 29 kwietnia 2014

Dressing orzechowy do sałat


Piękna pogoda dopisuje, majówka za pasem, pewnie zaczniemy niedługo rozpalać grille.
W związku z czym mam dla Was propozycję na pyszny dressing sałatkowy, bo czym byłby grill bez dużej michy zielonej sałaty.
Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami.
Polecam!

Składniki:
  • 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub oliwy
  • sok z ok. 1 cytryny
  • 1/2 -1 łyżeczki miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Wyłuskane orzechy drobno siekamy, zalewamy olejem i podgrzewamy.
Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej pozostawić na noc.
Następnie przecedzamy oliwę przez sitko.
Do zimnej oliwy, cały czas mieszając trzepaczką, dolewamy stopniowo sok z cytryny.
Dodajemy także miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy do sałatek na bazie sałat.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Orzechowy smak do sałaty musi wspaniale pasować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem to najlepsze połączenie, godne polecenia!

      Usuń
  2. pyszny chyba z rukolą bym go zajadała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do rukoli też będzie pasował :)

      Usuń
  3. Czyli teoretycznie mozna wziac olej z orzechow wloskich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie taki kupny olej orzechowy nie ma takiego smaku i aromatu jak własnoręcznie przygotowany, więc i smak sałatki nie będzie taki jaki powinien być, ale oczywiście można iść na łatwiznę i użyć gotowego oleju. Jednakże polecam wypróbować moją wersję i samemu przygotować olej, smak będzie o niebo lepszy :)

      Usuń
  4. dresing orzechowy brzmi cudownie, a jak musi smakować... zrobiłabym go tylko na więcej porcji o tu nasuwa się pytanie... ile może stać w lodówce taki olej z dodatkami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie ok. 2 tygodni może postać w lodówce

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...