wtorek, 8 kwietnia 2014

Buraczki zasmażane


Uwielbiam buraki w każdej postaci.
Buraczki zasmażane od dziecka były moją ulubioną jarzynką na ciepło.
To znakomity dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych, m.in. kotletów mielonych, mięs pieczonych czy duszonych.

Składniki:
  • ok. 600-800 g buraków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier
  • ocet winny lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Buraki porządnie szorujemy.
Każdy burak owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy do miękkości w 180-200°C przez około 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków. 
Buraki możemy ugotować, ale podczas gotowania tracą dużo cennych witamin i składników mineralnych, poza tym pieczone są smaczniejsze w smaku.
Ja piekę buraki przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, bo to duża oszczędność.
Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę, przez około 1 minutę.
Dodajemy starte buraki razem z sokiem, który z buraczków wyciekł podczas tarcia i całość przesmażamy 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub cytryną.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Robię podobnie:)to najlepszy dodatek do obiadu z mięsem dla mojego M.zawsze muszę zrobić większą porcję,żeby dla nas też coś zostało:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...