poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Biała kiełbasa pieczona w piwie



Święta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was koleją propozycję na świąteczny stół, choć nie tylko, bo danie to świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, na kolację czy nawet jako danie obiadowe.
Biała kiełbasa pieczona w piwie wychodzi bardzo smaczna i soczysta, i mam nadzieję, że zagości na Waszych stołach podczas nadchodzących świąt.

Składniki:
  • 6 szt. białej surowej kiełbasy
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 1 szkl. piwa jasnego (użyłam miodowego)
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Kiełbasę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i owijamy plasterkami boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i układamy pomiędzy kiełbaski.
Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Papryczkę chili oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na kiełbaskach. 
Skrapiamy olejem, wlewamy piwo, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C, bez przykrycia.
Mniej więcej w połowie pieczenia kiełbasę przewracamy na drugą stronę, aby się przyrumieniła.
Po upieczeniu kiełbaski posypujemy rzeżuchą.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Aguś - polecam!
      Koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  2. czy mozna uzyc tych malych waskich bialych kielbasek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te małe, węższe kiełbaski są parzone zapewne, więc należałoby je nieco krócej zapiekać, aby się za bardzo nie przesuszyły :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...