niedziela, 6 kwietnia 2014

Babka majonezowa



Wielkanoc coraz bliżej!
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam na święta babkę na bazie majonezu, która wychodzi bardzo, ale to bardzo smaczna, delikatna i puszysta.
Wbrew pozorom majonezu w babce wcale nie czuć, więc nie obawiajcie się jej upiec!

Składniki:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy - ja użyłam 2 łyżeczki domowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 spore łyżki majonezu
  • aromat cytrynowy - wg uznania (ja dałam 1 łyżeczkę)
lukier:
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 niepełna łyżka mleka
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki 
do dekoracji:
  • bakalie - ja użyłam suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na wolniejszych obrotach.
Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo w miarę miksowania przesiewamy do masy jajecznej.
Dodajemy aromat i majonez, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na babkę (u mnie wym.24,5x10,5 cm z kominkiem) wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170°C.
Po upieczeniu babkę pozostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem.
Smacznego!









10 komentarzy:

  1. Został mały kawałeczek, więc zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piękna:)zapachniało mi świętami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :)
      Fakt - zaczęło już pachnieć świętami!

      Usuń
  3. TYlko szklanka mąki????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - pół szkl. mąki pszennej i pół szkl. maki ziemniaczanej :)

      Usuń
    2. czy moge dodać jeden rodzaj mąki?

      Usuń
    3. Radziłabym jednak dodać oba rodzaje mąk, gdyż majonez jest ciężki i babka może się nie udać, a nawet stwierdziłabym, że się nie uda, nie będzie puszysta i taka smaczna!

      Usuń
  4. W trzech, nie w czterech słowach.. obłędna, wspaniała, cudna, rozpływająca się w ustach... wyszło tych słów więcej, ale babka warta komplementowania, a przepis wrzucenia do ulubionych i częstych powrotów, bo ciasto szybko i łatwo się robi, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justka bardzo, ale to bardzo miłe co napisałaś, tyle komplementów, jest mi bardzo miło, że upiekłaś babkę właśnie z mojego przepisu i udała się wspaniale :) Dziękuję i zaglądaj, no i oczywiście korzystaj z innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...