piątek, 28 marca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami surimi



Dzisiaj kolejna propozycja na surówkę z kapusty pekińskiej.
Idealna do obiadu, ale równie dobra jako samodzielny posiłek, na kolację czy lunch do pracy.
Bardzo smaczna - polecam!

Składniki:
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 100-150 g paluszków z surimi
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy.
Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Seler naciowy i paluszki surimi kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz jogurt (śmietanę) i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...