czwartek, 6 marca 2014

Quiche sezamowy z papryką i chorizo



Wyszła mi super tarta na obiad!
Nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie, kolorowo się prezentuje.
Naprawdę bardzo smaczne danie, które sprawdzi się także na ciepłą kolację czy na imprezach z przyjaciółmi.

Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki sezamu
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. zimnej wody 
farsz:
  • 1 mała czerwona papryka (lub 1/2 dużej)
  • 1 mała żółta papryka (lub 1/2 dużej)
  • 1 mała zielona papryka (lub 1/2 dużej)
  • 80-100 g chorizo
  • 250 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1-2 łyżki oliwy aromatyzowanej chili

Sposób przygotowania:
Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, podprażony sezam, masło i zimną wodę, całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. 
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dokładnie formę do tarty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch - dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie rosło i się wybrzuszało podczas pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki.
Patelnię delikatnie rozgrzewamy, wlewamy oliwę i obsmażamy krótko paprykę, tak aby lekko zmiękła, około 3-4 minut.
Dodajemy pokrojone w paseczki chorizo i posiekany drobno czosnek, przesmażamy około 1 minuty i zdejmujemy patelnię z ognia. 
Lekko studzimy.
W tym czasie jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy przestudzoną paprykę z chorizo, słodką mieloną paprykę, zioła, sól i pieprz do smaku. 
Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony kruchy spód.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż masa zgęstnieje i lekko się zapiecze.
Quiche po upieczeniu odstawiamy na kratkę na około 5 minut do lekkiego przestudzenia i związania masy, a następnie kroimy i podajemy.
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Takie cudne jedzonko zjadłabym sama,nie dzieląc się z nikim hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, że sama bardzo żałuję, że zrobiłam tylko jedną blaszkę :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...