poniedziałek, 24 marca 2014

Pasta kanapkowa z rukolowym pesto


Dzisiaj mam propozycję na smaczną pastę dla wielbicieli rukoli.
Rukola jest bogatym źródłem witamin i minerałów, chroni przed nowotworami i zwiększa odporność, działa bakteriobójczo.
Poza tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego warto ją zajadać i dodawać, np. do sałatek czy przemycać w inny sposób do dań.
Pasta idealna do smarowania pieczywa, ale również może być dipem dla surowych warzyw.

Składniki:
  • nieduża garść rukoli
  • 2-3 łyżki słonecznika
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 200 g serka śmietankowego

Sposób przygotowania:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż się zaczną rumienić.
Do pojemnika blendera przekładamy umytą i osuszoną rukolę, uprażony słonecznik, czosnek, sok z cytryny, oliwę i miksujemy na gładką pastę. 
Pesto powinno mieć gładką konsystencję i nie za rzadką - oliwę dodajemy stopniowo podczas miksowania. 
Łączymy z serkiem śmietankowym.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego! 

Moja rada:
Na początek możecie dodać odrobinę pesto z rukoli do serka, np. ok. 1 łyżki i przyzwyczaić się do smaku, bowiem rukola ma oryginalny smak - nieco orzechowy i gorzkawy.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...