wtorek, 18 marca 2014

Pappardelle z boczniakami i szpinakiem


Zapraszam na bardzo smaczny i szybki do przygotowania obiad - gotowy w 15-20 minut.
Gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu lub wracam zmęczona z pracy to lubię sięgać po makarony, zwłaszcza, że rodzinka liczy na coś sytego i smacznego.
Na rynku pojawiły się boczniaki w fajnej ofercie cenowej, a szpinak dość często mam w lodówce, boczek nie jest elementem niezbędnym - dodałam go z uwagi na męską część rodziny.
Polecam!

Składniki:
  • 400 g makaronu pappardelle
  • 200 g boczniaków
  • 125 g świeżego szpinaku
  • 100-120 g boczku wędzonego (opcjonalnie - w wersji wege pomijamy)
  • 1 mała cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Boczek kroimy w paseczki i przesmażamy na łyżce oleju do zrumienienia, zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na tłuszczu po smażonym boczku.
Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy około minuty, cały czas mieszając, uważając by się nie przypalił.
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki, dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem i smażymy kilka minut, do czasu aż odparujemy sok spod grzybów, które puszczą podczas smażenia.
Dodajemy umyty i osuszony szpinak i wlewamy śmietankę.
Gotujemy około 3 minut aż szpinak zwiędnie, a śmietanka lekko odparuje i zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcedzony makaron łączymy z sosem i dodajemy zrumieniony boczek, mieszamy i podajemy.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Mogę prosić jedną porcję? :P Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, przygotuję kolejną porcję, bo już niestety nic nie zostało!
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  2. Biorę w ciemno,wiem,że będzie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zaufanie, ale danie wyszło przepyszneeee!

      Usuń
  3. Jeśli ktoś jeszcze się zastanawia czy warto wypróbować ten przepis, potwierdzam, że warto! Makaron jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maleni, wielkie dzięki za rekomendację! Ogromnie się cieszę, że danie smakowało!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...