poniedziałek, 3 marca 2014

Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym


Czasami dodaję także do tego zestawu kukurydzę i śmietanę.
Wspaniale komponuje się z kotletem schabowym, mielonym czy kurczakiem. 
Kolorowo, smacznie, szybko i tanio.

Składniki:
  • 500 g marchewki
  • 1 szkl. groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 szkl. kukurydzy mrożonej lub konserwowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy groszek i kukurydzę mrożoną (kukurydzę konserwową dodajemy na końcu, tylko aby się zagrzała), wlewamy wodę - mniej więcej do wysokości warzyw, dodajemy masło oraz cukier - dzięki czemu groszek zachowa ładny zielony kolor, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Śmietanę rozprowadzamy ze szczyptą soli i mąką, dodajemy gorący wywar spod warzyw, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Dolewamy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosennie:)marchewka z groszkiem to mój ulubiony dodatek do mięsnych obiadów,a do tego jeszcze kukurydza i już jest pełnia szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zgadzam się - pełnia szczęścia i kolorów :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo fajnie. Takiej wersji nie znałam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :)
      Kiedyś, gdy jeszcze byłam nastolatką, z mamą taką wersję zrobiłyśmy i zasmakowało domownikom :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...