poniedziałek, 31 marca 2014

Kurczak w chrupiącej panierce serowej



Takiego kurczaka musicie koniecznie przygotować - jest przepyszny!
Wychodzi soczysty, miękki, aromatyczny, a z wierzchu aromatyczna i chrupiąca panierka serowa.
Danie zainspirowane przepisem Lucindy Scali Quinn.

Składniki:
  • 1 kg kurczaka - u mnie pałki z kurczaka
marynata:
  • 1/4 szkl. oliwy (oleju)
  • 1/4 szkl.+ 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego chili - w proszku lub płatki
panierka:
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 1/2 szkl. parmezanu, pecorino lub np. bursztynu (można użyć mieszanki tych serów)
  • ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z octem winnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i chili, mieszamy dokładnie.

Umytego, osuszonego i pokrojonego na kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nią pokrywamy kawałki mięsa. 
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kurczaka marynujemy przez co najmniej 1 godzinę, najlepiej dłużej.

Wszystkie składniki panierki mieszamy ze sobą.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie obtaczamy w panierce, dociskając ją do mięsa.
Kawałki kurczaka układamy na blaszy do pieczenia.
Ja dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, aby mieć mniej do mycia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!






8 komentarzy:

  1. smaczny pomysł na panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wygląda obłędnie! A ta panierka brzmi pysznie, koniecznie muszę takiego przygotować, mąż się ucieszy, bo lubi jak jest chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zasmakuje mężowi, faceci lubią takie domowe fastfoody :)

      Usuń
  3. Jak one kusząco wyglądaja:)pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. często takie mieska robię ,uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...