sobota, 8 marca 2014

Kotlety schabowe


Zapraszam na tradycyjne kotlety ze schabu, popularnie zwanymi schabowymi.
Podane w towarzystwie puree ziemniaczanego i np. marchewki z groszkiem i kukurydzą stanowić będą propozycję obiadową. 

Składniki:
  • 500 g schabu z kością lub bez
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka mielona papryka
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 1-2 jajka 
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
Schab kroimy na grubsze plastry (ok. 1,5-2 cm), po około 100-120 g na kotleta.
Kotlety rozbijamy.
Ziarenka kolendry tłuczemy w moździerzu.
Każdy kotlet przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą.

Przygotowujemy 3 talerze: do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka i roztrzepujemy, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą.

Kotlety panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej,  smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Moja rada:
Aby panierka wyszła chrupiąca i nie nasiąkała tłuszczem, kotlety należy panierować przed samym smażeniem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu można odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Jeśli użyjecie schabu z kością mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze. 


4 komentarze:

  1. tradycyjne do niedzielnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - nasz polski poczciwy schaboszczak na niedzielny obiad :)

      Usuń
  2. I micha surówki do tego...pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...