piątek, 21 marca 2014

Flaczki z boczniaków


Jeśli nie jesteście zwolennikami flaczków tradycyjnych to ta propozycja będzie dla Was.
Flaczki przygotowane z boczniaków smakują naprawdę wyśmienicie, są delikatne, dietetyczne,  aczkolwiek smacznie doprawione.
 
Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l  rosołu drobiowo-wołowego - przepis tutaj lub innego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Dodajemy starte jarzyny i chwilę przesmażamy razem, przekładamy do garnka z rosołem.
Dodajemy listki laurowe, ziele i pieprz ziarnisty, gotujemy około 20 minut.
Pokrojone boczniaki przesmażamy na patelni na odrobinie oleju, dodajemy do gotującej się zupy.
Dodajemy również majeranek, tymianek, paprykę, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową, gotujemy około 5 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że spodobał Ci się mój wpis :)

      Usuń
  2. chciałam zrobić tydzień temu, ale boczniaki były wszystkie robaczywe :(
    pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wielka szkoda. Mam nadzieję, że następnym razem trafisz na zdrowe grzyby i przygotujesz tą zupkę :)
      Bardzo dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Słyszałam o flaczkach z boczniaków,ale nie miałam okazji spróbować-pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś za komentarz!
      A flaczki z boczniaków koniecznie musisz przygotować - na pewno Ci zasmakują :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...