niedziela, 23 marca 2014

Ciasto z dżemem porzeczkowym



Zapraszam Was na niedzielne ciasto.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Smaczne, wilgotne i ciekawe w smaku.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
 polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżeczki kakao ciemnego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Całe jajka ubijamy z cukrem, dosypując stopniowo, na puszystą masę.
Dodajemy cukier waniliowy i dalej chwilkę miksujemy.
Dolewamy olej i mleko, mieszamy.
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i cynamonem i przesiewamy do ubitych jaj z olejem i mlekiem, miksujemy.
Na koniec dodajemy dżem porzeczkowy i miksujemy.
Formę keksową (dł. 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C, do tzw. "suchego patyczka".

Przygotowujemy polewę czekoladową: do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewamy. Dodajemy masło i mieszając podgrzewamy aż się rozpuści, uważając by się nie zagotowało masło. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

Studzimy i dekorujemy polewą czekoladową, ewentualnie posypujemy orzechami.
Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Piękłam kiedyś podobne,trochę przypominało piernik i było smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trochę przypomina piernik, bo ma cynamon :) Ale niewątpliwie jest smaczne!

      Usuń
  2. U mnie robi się bardzo podobny i nazywamy go "oszukanym piernikiem" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piernika to mu daleko, ale może z uwagi na dodatek cynamonu nieco smakiem przypomina piernik :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Cieszę się, że tak uważasz.
      Ciasto pyszne, więc polecam!

      Usuń
  4. Wprawdzie bez polewy, ale takie ciasto piekę od kilku lat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta raczej mi nie wychodzą, a to idealnie. Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ellen bardzo się cieszę, że ciasto wyszło, tym bardziej gdy ktoś nie jest ekspertem w tej dziedzinie :) Mam nadzieję, że wypróbujesz jeszcze innych przepisów :)

      Usuń
  6. często takie robię szczególnie jak mam dżem trochę przeterminowany,to lu go do ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...