środa, 19 lutego 2014

Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem z mąki Konjac



Uwielbiam zupę pomidorową, chyba jak większość z nas.
Dzisiejsza wersja jest wersją lekką, z dodatkiem dużej ilości warzyw i makaronu bezglutenowego, bez śmietany i zasmażek.
Propozycja bardzo smaczna, lekka, zdrowa, idealna dla osób będących na diecie, a zarazem syta dzięki dużej zawartości błonnika. 
Zupa prosta do przygotowania i gotowa w przeciągu 30 minut. 

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 10 cm kawałek pora
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g mrożonej zielonej fasolki
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • opakowanie makaronu Shirataki Skinny Noodles, np. Angel Hair

Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.
Zalewamy około 1,5-2 litrów wody, stawiamy na gaz i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień pod garnkiem, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. 
Gotujemy około 20 minut aż powstanie wywar warzywny.
Do wywaru dodajemy groszek oraz fasolkę i trochę soli. 
Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano.
Gotujemy około 5 minut.
Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Makaron Skinny Noodles przelewamy pod bieżącą wodą na sitku, a następnie zalewamy gorącą wodą na około 1 minutę (nie gotujemy), odcedzamy i dodajemy do zupy.
Podajemy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. fajny pomysł:) wygląda smacznie:) idealne danie dla mnie bo jestem an diecie:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko - cieszę się, że moja propozycja spodobała Ci się :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...