poniedziałek, 3 lutego 2014

Wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką



Bardzo lubię muffiny na słodko.
Jednak dzisiaj postanowiłam trochę poszaleć i popełniłam muffiny w wersji wytrawnej - na słono.
Wyszły bardzo smaczne!
Sprawdzą się na śniadanie, do pracy i szkoły na lunch lub jako przystawka imprezowa.

Składniki (na około 7-8 szt.):
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej jasnej)
  • 1 szkl. (bez ubijania) startego żółtego sera na dużych oczkach + do posypania na wierzch
  • 3 plastry szynki gotowanej (lub innej wędliny, np. kiełbasy żywieckiej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę, mieszamy. 
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości. 
Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zapraszam na konkurs Walentynkowy na mojego bloga :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...