niedziela, 2 lutego 2014

Trufle czekoladowe


Dzisiaj coś dla czekoladoholików.
Pyszne, mocno czekoladowe i bardzo proste do przygotowania trufle.
Zapraszam!

Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 70 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • kakao ciemne 

Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy masło i mocno podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. 
Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Masa musi być gładka.
Czekoladę przelewamy do płaskiego naczynia, studzimy, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.
Łyżeczką nabieramy porcje czekolady i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w ciemnym kakao i ponownie schładzamy przez około 1 godzinę.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...