poniedziałek, 17 lutego 2014

Surówka z selera naciowego, jabłek i orzechów włoskich


Mówię Wam - ta surówka jest pyszna!
Seler naciowy wspaniale komponuje się z jabłkiem, orzechami i pysznym sosem na bazie sera pleśniowego.
Bardzo smaczna, zdrowa, orzeźwiająca, chrupiąca i ładnie się prezentująca. 

Lubicie seler naciowy?

Składniki:
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 twarde jabłka (użyłam zielonych)
  • kilka orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50 g sera pleśniowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos: jogurt miksujemy z serem pleśniowym.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i sokiem z cytryny.

Seler naciowy myjemy i kroimy w słupki.
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w słupki wraz ze skórką.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż zaczną brązowieć i ładnie pachnieć.
Składniki surówki mieszamy ze sobą, polewamy sosem.
Dekorujemy listkami selera naciowego.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. O,i do tego sos z pelśniowego sera-mmm...to dopiero musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z sosem z sera pleśniowego smakuje nieziemsko dobrze :)

      Usuń
  2. przepis z "Przyjaciółki", robiłam niedawno- zaskoczyła gości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis może podobny, ale nie jest z "Przyjaciółki" jak piszesz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...