wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka z jabłkiem, granatem i sosem granatowo-balsamicznym



Bardzo smaczna, kolorowa, zdrowa, szybka i niesamowicie prosta sałatka.
Bardzo fajnie komponują się w niej różne smaki - jabłko, granat, pikantna rukola i sos na bazie owocu granatu i octu balsamicznego.
Lubicie mieszanki sałat z owocami?

Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat (rukola, frisee, lollo roso, raddichio, endywia)
  • 1 duże jabłko
  • 1 granat
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamicznego glassa gastronomica
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy na półmisek.
Jabłko myjemy i kroimy wraz ze skórką w cienkie słupeczki julienne, układamy na sałacie.
Granat przekrawamy na pół.
Z jednej połówki wyciągamy pesteczki i posypujemy nimi sałatę, a z drugiej połówki wyciskamy sok.
Sok z granatu mieszamy z octem balsamicznym i oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, polewamy sałatkę.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justyno - jest smaczna, więc polecam do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Świetna:)chrupiąca,smakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...