czwartek, 20 lutego 2014

Ryba pieczona w plastrach szynki szwarcwaldzkiej



Zapraszam Was na rybę w niecodziennym wydaniu.
Powstała w sumie z tego co znalazłam w lodówce. 
Pieczona tołpyga otulona plastrami szynki szwarcwaldzkiej, dzięki której zachowuje wilgotność i zyskuje nieco wędzony posmak.
Ryba bardzo nam smakowała.

Składniki:
  • 500-600 g ryby bez skóry (u mnie tołpyga)
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długodojrzewającej)
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. 
Delikatnie smarujemy musztardą z jednej strony i układamy na wierzchu plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie nakrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180-200°C.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. A to dobre:)Myślisz,że łosoś by się sprawdził?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś - myślę, że warto eksperymentować i próbować nowych połączeń i nie bać się :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...