czwartek, 27 lutego 2014

Róże karnawałowe


Dzisiaj Tłusty Czwartek!
Zapraszam Was na ostatkowe smakowitości - róże karnawałowe - piękne, złociste i chrupiące.

A Wy czym się dzisiaj zajadacie?

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia
  • konfitura - u mnie wiśniowa z prawdziwą wanilią i imbirem

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy.
Do mąki dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i spirytus.
Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie wybijamy wałkiem, aby je napowietrzyć. 
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do wypoczęcia. 
Wypoczęte ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki o trzech różnych średnicach, np. 6, 5 i 4 cm.
Każdy krążek nacinamy nożem na obwodzie.
Gotowe krążki układamy jeden na drugim, od największego do najmniejszego, a następnie środek przyciskamy palcem, aby warstwy się skleiły.

Olej rozgrzewamy (temperatura ok. 170-180°C) w dużym płaskim rondlu lub głębszej patelni.
Róże wkładamy na rozgrzany tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu.
Zrumieniamy na jasnozłoty kolor i odwracamy na drugą stronę i chwilkę smażymy do zrumienienia.
Usmażone róże wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem, a środek dekorujemy konfiturą. 
Smacznego!

Moja rada:
Co jakiś czas podczas smażenia można wrzucać do gorącego oleju kawałek surowego ziemniaka, co zapobiega przypalaniu się ciasta.





4 komentarze:

  1. Kiedyś z Mamą bawiłyśmy się w takie cudeńka.Twoje róże wyglądają pysznie i atracyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły komentarz.
      A róże nie są aż tak czasochłonne, mi to idzie naprawdę szybko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...