piątek, 14 lutego 2014

Rolada walentynkowa z sercem



Dzisiaj Dzień Zakochanych!
Zapraszam z tej okazji na pyszną walentynkową roladę śmietankową z sercem.
Ciasto bardzo efektownie się prezentuje, będzie więc przemiłym akcentem w czasie romantycznej kolacji.
Ciasto to dedykuję mojemu kochanemu mężowi!!!
Happy Valentine's Day!

Składniki:

biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. mleka
 dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier.
Do ubitych białek na sztywno dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy do piany, delikatnie łączymy.
Na sam koniec dodajemy łyżkę oleju i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na prostokątną formę do pieczenia (u mnie wym. 24x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy przez około 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem lub folią spożywczą, tworząc rynienkę. Nadmiar biszkoptu odcinamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Wlewamy do kubeczków i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wyjmujemy z kubeczków, a następnie za pomocą foremki do wykrawania ciastek wykrawamy serca.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym mleku, studzimy, a następnie dodajemy do ubitej śmietany, cały czas miksując.

Mniej więcej połowę ubitej śmietany wykładamy do rynienki z biszkoptu.
Układamy serca z galaretki w jednym rzędzie, końcówką serca (stożkiem) do góry i wykładamy resztę masy śmietanowej, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki do stężenia masy na około 2 godziny.
Roladę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!




24 komentarze:

  1. cudowna! idealna na dzisiejsze "święto" :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest prześliczna, bardzo efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł. Mąż będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką mam nadzieję :) Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  5. Kochani dziękuję za przemiłe komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna rolada :) Jeśli mogę to zabieram przepis.:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie wygląda :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  8. To pomysł Jadzi? http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/walentynkowe-ciasto-15#

    OdpowiedzUsuń
  9. Skąd miałaś pomysł na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakieś 2-3 lata temu gdzieś na zagranicznym portalu widziałam ciasto tak przygotowane, nie wiem jaki był przepis, był z innej masy przygotowany i biszkopt też był inny.

      Usuń
  10. To nie słusznie Cię obwiniają że skradłaś pomysł Jadzi. Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super bardzo fajny pomysł . Na pewno go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz ☺
      Czekam na recenzję!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...