poniedziałek, 6 stycznia 2014

Zupa pomidorowa na rosole


Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej.
Uwielbiam ją najbardziej ze wszystkich zup zaraz po rosole.
To zupa mojego dzieciństwa.
Można ją podawać z makaronem, ryżem, grzankami czy groszkiem ptysiowym.
W mojej rodzinie często przygotowywało się ją na rosole, który został, np. z niedzielnego obiadu, jako bazę zupy.
Ja także przygotowałam ją na rosole drobiowo-wołowym, który ostatnio gotowałam, ale można ugotować na wywarze z warzyw, mięsa drobiowego lub wołowinie.
Taka pomidorówka na rosole smakuje najlepiej na świecie!

Składniki:
  • ok. 1,5 -  2 l rosołu drobiowo - wołowego - przepis tutaj  lub rosołu z kury - przepis tutaj
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego 
  • 3/4 szkl. śmietany 12%
  • makaron świderki MammaMia!
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki cukru
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy, ewentualnie dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za mało bulionu.
Gdy rosół będzie już gorący dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę łączymy z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Do śmietany dolewamy gorący bulion, aby ją zahartować, mieszamy i dolewamy do garnka z rosołem, zagotowujemy.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podajemy ze wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem.
Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Dzisiaj miałam pomidorową na obiad, również uwielbiam tę zupę szczególnie z makaronem.
    Pięknie zdjęcia zresztą jak zawsze, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za bardzo miły komentarz :)
      Pozdrawiam i zapraszam do przejrzenia innych przepisów :)

      Usuń
  2. oo, uwielbiam tradycyjną pomidorówkę :) nie wyobrażam sobie bez niej niedzielnego obiadu.
    bardzo lubię Twojego bloga, masz naprawdę świetne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko bardzo dziękuję za bardzo miły komentarz.
      Cieszę się, że podoba Ci się mój blog, moje przepisy i pomysły :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Hahaha,może nie uwierzysz,ale dokładnie wczoraj miałam pomidorową na obiad-taką tradycyjną z makaronem.Myślałam o dodaniu na bloga,ale zjedliśmy ją szybciej niż myślałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak u mnie, bo pomidorowa znika w okamgnieniu i udało się z pewnymi trudnościami przechwycić talerz z pomidorówką i zrobić zdjęcie w ostatniej chwili :)

      Usuń
  4. Najlepsza klasyka, uwielbiam taką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega kwaśna zupa wyszła. Na pewno ma być 200g koncentratu pomidorowego? Dodałam 4 łyżeczki cukru a i tak była kwaśna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mały słoiczek przecieru i zupa na pewno nie wychodzi kwaśna, ja dodaję tyle lub nieco więcej, być może koncentrat był zepsuty?

      Usuń
  6. To nie jest klasyczna pomidorowa, na koncentracie... i jeszcze zaklepana mąką fuuuj... ja obieram pomidory limy ze skórki, musi być ich dużo, a następnie miksuje blenderem, dodaje do rosołu i gotuje na malym ogniu, zupa sama się zredukuje i będzie gęsta. Pozdrawiam :) oczywiście dużo pietruszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, nie napisałam, że to klasyczna pomidorowa i nie jest wcale fuuuj!
      Poza sezonem, w środku zimy nie ma świeżych, smacznych, pachnących i aromatycznych pomidorów, więc trzeba posiłkować się substytutami.
      Latem i wczesną jesienią robię ze świeżych pomidorów :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Moja ulubiona ze świderkami! Ten makaron jest idealny do tej zupy. Osobiście wole te "grubsze", niż takie niteczki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także uwielbiamy pomidorówkę z takim makaronem - pyszota!

      Usuń
  8. Danie, które zawsze smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. WŁAŚNIE JĄ ZACZYNAM ROBIĆ ~ JUŻ MI ŚLINKA LECI

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak jak piszesz, pomidorowa to klasyka polskich, tradycyjnych zup. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosty i dobry przepis. Taką pomidorową lubi każdy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Misiaczka, dziękuję bardzo. Myślę podobnie, że każdemu smakuje taka pomidorówka!

      Usuń
  12. Przepyszny przepis :) Ta zupa to również moje dzieciństwo i rośnie na niej kolejne pokolenie :) Zamiast koncentratu dodałam puszkę pomidorów bez skóry i trochę przetartych. Pychota :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie dziękuje za czytelny i jasny przepis dla faceta spędzam ferie na urlopie z córką i zupka wyszła przepyszna super buziaki należą się autorce pozdrawiam Jacek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jacku, bardzo się cieszę i serdecznie dziękuję za przesympatyczne słow!
      Na blogu na pewno znajdziesz jeszcze coś ciekawego i prostego, choć ja uważam, że faceci są super kucharzami.
      Miłego feriowania z córką!

      Usuń
  14. To jaka ma byc kolejność?!!? Najpierw dodaję koncentrat do rosołu, czy rosół do śmietany. Nie wiadomo co robić po kolei tak to jest niejasno napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dokładnie opisane, jak przygotować zupę - do bulionu dodajemy koncentrat, a następnie śmietanę łączymy z gorącym bulionem i dolewamy do zupy (bulionu z koncentratem).
      Powodzenia!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...