piątek, 10 stycznia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulą i majonezem



Lubicie surówki z kapusty?
Ja bardzo!
Kolejna propozycja na szybką i smaczną surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu.
Idealna na obiad, np. do mięsa.

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy

Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich zwiędniętych liści.
Drobno szatkujemy, posypujemy delikatnie solą i ugniatamy dłonią aż puści sok i zmięknie, odstawiamy na kilka minut.
Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą.
Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą cukru. Mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie surowki ! Twoja wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To tak jak ja!
      Staram się urozmaicać surówki, ale lubię także tradycyjne smaki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...