niedziela, 5 stycznia 2014

Sernik z pianką kokosową


Serniki są chyba najbardziej lubianymi z całej gamy ciast.
To także moje ulubione ciasto, sernika nigdy sobie nie odmówię.
Dzisiejsza wersja jest na kruchym spodzie z pianą i wiórkami kokosowymi.
Bardzo smaczny i wilgotny.

Składniki:

ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 6 żółtek
  • 2 niepełne szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szkl. mleka
piana kokosowa:
  • 7 białek
  • 4 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtko, margarynę i śmietanę, siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia (wym.24x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowujemy masę serową.
Do dużej miski przekładamy serek z wiaderka, dodajemy cukier, żółtka, budynie śmietankowe oraz śmietanę i całość miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mleko i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
Masę serową wylewamy na spód z ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem lub w temperaturze 200°C bez termoobiegu.

Po 50 minutach sernik wyjmujemy z piekarnika, a piekarnik zostawiamy włączony.

Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i miksujemy na puszystą pianę.

Ubitą pianę wykładamy na wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż piana się zapiecze i lekko zbrązowieje.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Smacznego!





10 komentarzy:

  1. Również uwielbiam serniki, a takie w wersji wypasionej szczególnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na sernik na zimno z podłużnymi biszkoptami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      U mnie także znajdziesz przepis na sernik na zimno z biszkoptami - cytrynowy sernik na zimno z kryształkami http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/08/cytrynowy-sernik-na-zimno-z-krysztakami.html

      Usuń
  2. Sernik z kokosem do kawki...marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda naprawdę obłędnie. Na pewno będę do Ciebie częściej zaglądać w poszukiwaniu inspiracji:) Pozdrawiam! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiły komentarz i cieszę się, że będziesz tu zaglądać w poszukiwaniu inspoiracji.
      Polecam się na przyszłość i serdecznie zapraszam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...