czwartek, 2 stycznia 2014

Rosół drobiowo-wołowy

To chyba najbardziej lubiana i najczęściej gotowana z polskich zup.
Podawana podczas niedzielnych obiadów, rodzinnych imprez okolicznościowych, świąt.
Idealna także na przeziębienia i po szaleństwach alkoholowych.
Idealny rosół powinien być klarowny, aromatyczny.
Powinien więc być długo gotowany na wolniutkim ogniu, uważając by nie doprowadzić go do wrzenia, zawsze mięso zalewamy zimną wodą, by oddało swój smak i aromat do bulionu, a dodając gorącą wodę mięso zatrzyma smak, aromat i soki w sobie. Najlepiej także doprawić rosół na samym końcu gotowania.

Składniki:
  • 1 mały kurczak
  • 500 g mięsa wołowego (np. szponder, mostek, łata)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 gałązka natki selera
  • 1 gałązka lubczyka 
  • 1 liść kapusty (biała lub włoska)
  • cebula
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą - około 3 litrów.
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, zbieramy łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe i gotujemy około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, by się nie rozgotował i się nie rozpadł, bo bulion zmętnieje.
Na samym końcu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów, pasztecików czy ruloników naleśnikowych z farszem po chińsku.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...