poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pizza z salami, pieczarkami, papryką i podwójnym serem



Moi chłopcy (mąż i syn) namówili mnie na pizze, a że i ja bardzo lubię, to nie trzeba było mnie długo namawiać.
Przy okazji do synka przyszedł kolega w odwiedziny i także on skorzystał.
Koledze syna pizza bardzo smakowała, bo nie miał okazji jeść takiej domowej i o dziwo stwierdził, że tak dobrej jeszcze nigdy nie jadł i pytał z jakiej to pizzerii?

Lubicie domową pizze? Pieczecie sami?

Składniki (na 2 duże pizze Ø ok. 34 cm):

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 ml ciepłej wody
dodatki:
  • sos pomidorowy - przepis podawałam tutaj
  • 400-500 g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • salami
  • ok. 300-350 g żółtego sera
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy wraz z nóżkami w plasterki i przesmażamy na łyżce oleju, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki, przesmażamy ok. 2 minut na łyżce oleju, tak aby pozostała na wpół twarda, delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie mieloną papryką.
Ser ścieramy na tarce o dużych otworach.

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier oraz trochę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, zioła prowansalskie oraz gałkę muszkatołową, dolewamy drożdże, olej oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wierzch lekko posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą z nich formujemy na duże placki.
Jeśli chcemy, aby pizze były na grubszym cieście, to odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.

Blaty pizzy układamy na dużych blachach z piekarnika, wyłożonymi papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem, posypujemy częścią żółtego sera i obkładamy salami, cebulą, pieczarkami, papryką, resztą żółtego sera i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pyszna,aż chce się porwać kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po tym jednym kawałeczku chce się porwać następny....

      Usuń
  2. Fajna ta pizza, szczególnie ten podwójny ser! Ja jednak mimo wszystko wolę nieco grubsze ciasto. Najlepiej zeby w smaku przypominało to jakie maja w Dominium ;) Ale o to nie tak łatwo, bo juz długo szukam przepisu na to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pizza jest na grubym cieście :)
      Jest bardzo smaczna!
      Ja niestety nie zamawiam pizzy na wynos, więc nie wiem jak smakuje w Dominium, nie przepadam za takim pizzami z pizzerii

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...