środa, 15 stycznia 2014

Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z limonkowym kurczakiem i warzywami



Choć dzisiejsze danie składa się z kilku elementów, to naprawdę jest szybkie i proste do przygotowania.
Danie można przygotować wcześniej, a po powrocie z pracy polać sosem, posypać serem i zapiec.
Smaczne i pożywne, takie jakie lubię po powrocie z pracy, kiedy głodna rodzinka domaga się czegoś pysznego i sytego.
Polecam!

Składniki:

naleśniki:
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża: pszenna, żytnia, orkiszowa)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody (użyłam gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • olej lub skórka słoniny do smażenia 
farsz:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250 g pieczarek
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 limonki
  • ostra mielona papryka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • suszone oregano
  • 1-2 łyżki oleju
sos pomidorowy:
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego 
dodatkowo:
  • ok. 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy, dodajemy mleko, wodę, jajka, olej oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. 
Odstawiamy na pół godziny - dzięki temu naleśniki będą elastyczne, co ułatwi zwijanie. 
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, smażymy z obu stron. 

Przygotowujemy farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki.
Sparzoną skórkę z limonki ścieramy i dodajemy do kurczaka.
Wyciskamy sok z połowy limonki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Odstawiamy na 15-20 minut do zamarynowania. 

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy zamarynowanego kurczaka, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki wraz z nóżkami i smażymy około 3 minut.
Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż papryka zmięknie.
Na samym końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z zalewy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.

Przygotowujemy sos:
Do miseczki przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz warzywny oraz kawałki usmażonego kurczaka, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu do zapiekania.
Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C aż się ser rozpuści.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pracochłonne,ale warte zachodu-wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie tak pracochłonne, jakby się wydawało, jednak warto :)

      Usuń
  2. Zrobiłam i nie są tak rewelacyjnie dobre ... takie sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu - osoby, którym serwuję to danie bardzo smakuje :) Dla mnie i moich chłopaków są rewelacyjne

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...