czwartek, 9 stycznia 2014

Kulki mięsne z sosie pomidorowo-ziołowym z cukinią i marchewką



Dzisiaj bardzo prosta, szybka i smaczna propozycja na obiad jednogarnkowy.
Po powrocie z pracy nie miałam zbytnio ochoty stać przy garach, chciałam szybko podać rodzinie coś treściwego, smacznego i nieskomplikowanego. 
Postawiłam na mięsne kulki z wołowiny w sosie pomidorowo-ziołowym z cukinią i marchewką.

Składniki:

kulki mięsne:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
sos:
  • 1,5 szkl. przecieru pomidorowego z kartonu (passaty)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. 
Wyrabiamy farsz.
Z farszu formujemy małe kulki (ok. 16-18 szt.).
Obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę przesmażamy aż cebula stanie się szklista.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką i smażymy około 1 minuty.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy oraz obsmażone kulki mięsne. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z kaszą, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jednogarnkowe są super,gdzy czasu mało...albo chęci;)pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można pokroić mięso wołowe w kostkę tak jak do gulaszu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chcesz zrobić z mięsem wołowym, to musisz je najpierw obsmażyć, a potem pogotować w niewielkiej ilości wody, to znaczy tak aby tylko przykryć mięso wodą. A jak już będzie mięso miękkie, ale nie rozgotowane oczywiście to dodaj warzywa i przecier pomidorowy i postępuj dalej jak w przepisie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...