środa, 8 stycznia 2014

Karkówka pieczona


Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso.
Idealnie sprawdza się podczas imprez i świąt.
W czasie karnawału nie powinno zbraknąć na stole tego przysmaku.
Pieczona karkówka jest miękka, delikatna i rozpływa się w ustach.
Doskonale nadaje się podawana na ciepło w towarzystwie, np. ziemniaków i surówki, a także jako zimna przystawka do alkoholu oraz jako wędlina na kanapki.

Składniki:
  • ok. 1,2-1,5 kg karkówki
  • ok. 1 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:
Karkówkę nacieramy przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbkami). Pozostałe 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a mięso szpikujemy i wkładamy w nacięcia czosnek.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na całą noc, a najlepiej na dobę.
Po tym czasie mięso wstawiamy w rękawie do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180°C, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia na około 10 minut.
Zbyt szybkie pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną z mięsa soki i mięso stanie się suche.

Mięso można także pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przenieść do lodówki, aby mięso się związało, co ułatwi krojenie i podawać w zimnej formie jako wędlina na kanapki. 
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Ale pięknie upieczone:)domowa pieczona karkóweczka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś :)
      Zgadzam się, że domowe pieczyste smakuje najlepiej :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię. Przed pieczeniem daję tylko sól i mnóstwo kminku. Też pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami robię z kminkiem i fakt - jest pyszna!

      Usuń
  3. robiłam na święta, uwielbiamy na kanapaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także piekę z myślą o kanapkach, bo kupna wędlina jest niestety coraz gorszej jakości - pełno w niej wody, konserwantów i sekretnych substancji :(

      Usuń
    2. Święta racja

      Usuń
  4. Fajny przepis,wykorzystam na nadchodzące święta tym bardziej,że nadaje się na ciepło i na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczone mięsko to dobra inwestycja, ponieważ można zjeść na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.

      Usuń
  5. Można też zmielić z wywarem powstałym w trakcie pieczenia i użyć jako smarowidło do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można, bo pieczone mięsko ma wiele zastosowań :)
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  6. Ale smacznie wygląda, aż ślinka leci!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Proszę w takim razie wypróbować przepis!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...