niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto makowe z kremem waniliowym



Zapraszam na przepyszne ciasto makowe z pyszniutkim kremem waniliowym.
Ciasto idealne do kawy czy herbaty, ale idealnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe, zamiast tortu.
Polecam!

Składniki:

ciasto makowe:
  • 150 g masła
  • 100 g cukru (1/2 szkl.)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki (niepełna 1 szkl.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g suchego maku (1/2 szkl.)
krem waniliowy:
  • 150 ml mleka
  • 125 g cukru (ponad 1/2 szkl.)
  • 2 żółtka
  • 175 g masła
  • 1-1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy, dodając stopniowo cukier. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. 
Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. 
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.
Tortownicę (Ø 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, a po środku robimy małe wgłębienie (dołek), co zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu środka ciasta. 
Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170-180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem waniliowy:
Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się rozpuści, nie zagotowujemy.
Do miski przekładamy dwa żółtka i mieszamy.
Do żółtek dodajemy odrobinę podgrzanego mleka i cały czas ucierając dolewamy małym strumykiem resztę mleka.
Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Odstawimy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. 
Dodajemy stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i dalej ucieramy.

Ciasto przekrawamy na pół, najlepiej ząbkowanym nożem.
Smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremem smarujemy także górę oraz boki i posypujemy odrobiną suchego maku.
Ciasto schładzamy.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!






6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...