niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto Blondie z migdałami i kropelkami czekoladowymi - czyli brownie z białej czekolady



Jest niedziela, więc zapraszam na coś słodkiego.
Dzisiaj bardzo proste i szybkie ciasto - ciasto na bazie białej czekolady, czyli blondie.
Bardzo smaczne i wilgotne ciasto.
Polecam!

Składniki:
  • 1 niepełna szkl. mąki pszennej
  • 200 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. migdałów
  • 1/2 szkl. kropelek z ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:
Migdały przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut, zdejmujemy skórkę.

Do rondelka przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę, podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników. Studzimy lekko.
Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dolewamy ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i mieszamy.
Wylewamy do formy (wym. 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypujemy migdałami i kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w 180°C przez około 30-35 minut. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam proste ciasta, a do tego wilgotne i z czekoladą... Ale Tobie zazdroszczę, że dzisiaj zajadasz się tym ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostały się już tylko okruszki, ale i okruszki bezcenne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...