wtorek, 7 stycznia 2014

Chleb pszenny razowy na zakwasie



Nie ma nic lepszego jak domowy chlebuś.
Wczoraj popełniłam dwa bochenki chleba, ale niestety już na dzisiaj nic nie zostało!
Pieczecie sami pieczywo?

Składniki:
  • 400 g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki pszennej razowej (użyłam typ 2000)
  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów (ja użyłam owsianych) + ok. 2 łyżek do obsypania form
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
Na zakwas:
  • 250 g mąki żytniej razowa typ 2000
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Jeśli nie posiadacie zakwasu, to zaczynamy od jego przygotowania.
Do słoika lub glinianego naczynia wsypujemy 50 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą czystą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy 100 g mąki żytniej razowej, 100 ml letniej wody i 2 łyżki cukru, mieszamy i ponownie odstawiamy na kolejne 24 godziny w ciepłe miejsce. 
Po odstanej dobie dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.

Gdy mamy gotowy zakwas możemy przystąpić do przygotowania ciasta chlebowego.
Do miski wsypujemy oba gatunki mąk, sól, siemię lniane, słonecznik, otręby i mieszamy.
Z 200 ml letniej wody odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru.
Do mąk z ziarnami dodajemy zakwas, rozpuszczone drożdże oraz pozostałą wodę, ale stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta, aby nie było za rzadkie. 
Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dwie formy keksowe natłuszczamy (dł. 22 cm lub 1 większa) i obsypujemy otrębami.
Wykładamy ciasto do połowy wysokości form, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C.
Wstawiamy chleb i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Po około 10 minutach chleb wyjmujemy z form i odstawiamy do dalszego wystudzenia.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb :) ten wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Masz dobrą rękę do pieczywa na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś!
      Bardzo lubimy taki chleb, chlebek zawsze wychodzi :)

      Usuń
  3. Przepis wydaje się bardzo smakowity...ale ostatnio zakwas mi nie wyszedł. Czy są może wskazówki jak zrobić dobry zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby zakwas nie wyszedł.
      Wypróbuj tego przepisu na zakwas.
      Czasami robię jeszcze prostszy zakwas - 0,5 l letniej przegotowanej wody, 6-8 łyżek mąki żytniej razowej i odstawiamy na około 5 dni.
      Oba zawsze mi wychodzą!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...