poniedziałek, 9 grudnia 2013

Śledzie w sosie chrzanowym


Co roku na naszym wigilijnym stole pojawiają się śledzie w wersji klasycznej: w oleju i w śmietanie.
Dzisiaj chciałam zaproponować Wam śledzie w sosie chrzanowym.
Bardzo smaczne połączenie.

Składniki:
  • ok. 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżki majonezu - przepis na domowy majonez znajdziecie tutaj
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego - domową wersję podawałam tutaj
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny, najlepiej przez noc.
Osączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, delikatnie solimy i odstawiamy.

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i chrzanem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Śledzie i cebulę łączymy z sosem chrzanowym.
Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na 24 godziny, aby się "przegryzły".
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Polecam - bardzo smaczne!

      Usuń
  2. I znów śledzik?Ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znów? Jeszcze śledzika nie było! Była ryba w sosie cytrynowym ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...