poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie salsa


Przepis na śledzie salsa dostałam od kuzynki męża kilka lat temu, sos był jednak bardzo ubogi i składał się z koncentratu i ketchupu, cebuli i papryki konserwowej.
Ja jednak urozmaiciłam przepis i zrobiłam pod swoje kubki smakowe.
Śledzie wychodzą przepyszne, więc bardzo polecam!

Składniki:
  • 500 g śledzi
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. 
Odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Paprykę kroimy w paseczki, a marchewkę w zapałkę.
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód, ocet i podgrzewamy.
Gotujemy przez kilka minut.
Dodajemy cebulę, marchewkę i paprykę i gotujemy aż warzywa staną się miękkie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos lekko studzimy i zalewamy śledzie, delikatnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny, najlepiej do lodówki.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i pewnie jest równie pyszny :)
    Wesołych świąt i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie w tym wydaniu są nieco inne, ale bardzo smaczne.
      W sosie salsa śledzie robią się delikatne i bardziej kruche :)

      Usuń
  2. Są przepyszne!!! Gorąco polecam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  3. Czy można użyć marynowanych płatów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszą być śledzie solone a la matjas, marynowane zawierają ocet i potrawa może nie wyjść,zresztą śledzie będą się marynowały właśnie w tej zalewie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...