wtorek, 3 grudnia 2013

Sałatka z brokułami, szpinakiem, kukurydzą i jajkami


Uwielbiam zielone sałatki - z brokułami, szpinakiem czy brukselką.
Dzisiejsza propozycja jest z brokułami i szpinakiem, z dodatkiem kukurydzy, jajek i pysznego sosu czosnkowego.
Propozycja idealna na śniadanie, kolację czy nawet na imprezę.
Bardzo prosta, szybka, kolorowa i smaczna sałatka.

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 125 g świeżego szpinaku (1/2 opakowania)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili - jak samemu przygotować pokazywałam tutaj 

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, ok. 8-10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze około 8-10 minut, powinien być lekko al dente. Studzimy.
Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy z wody na sicie, a następnie osuszamy np. w wirówce do sałaty.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni aż delikatnie zbrązowieją i zaczną orzechowo pachnieć. 

Przygotowujemy sos czosnkowy: do miseczki przekładamy majonez, jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na półmisek wykładamy szpinak, brokuły, odsączoną kukurydzę z puszki.
Całość polewamy sosem czosnkowym, układamy ćwiartki jajek, posypujemy uprażonym słonecznikiem i płatkami chili. 
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Rzeczywiście sałatka jest pyszna!

      Usuń
  2. Moje ulubione składniki w jednym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)

      Usuń
    2. Celnie i to nie pierwszy raz:)

      Usuń
    3. Aguś - tym bardziej się cieszę!
      Dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...