wtorek, 10 grudnia 2013

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi


Lubicie sałatki na bazie ryżu? Bo ja bardzo!
Dzisiejsza propozycja jest przygotowana z myślą o świątecznym menu.
Bożonarodzeniowego charakteru dodają sałatce nie tylko tuńczyk, ale żurawina i orzechy.
Bardzo smaczne połączenie - polecam!

Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku w sosie własnym
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól morska
  • pieprz biały świeżo mielony
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być lekko al dente, odcedzamy i studzimy.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy, lekko rozdrabiamy.
Do ryżu dodajemy majonez, orzechy, żurawinę, natkę pietruszki i tuńczyka. Mieszamy delikatnie.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Odważne połączenie, muszę je kiedyś wypróbować zwłaszcza że i tuńczyk i ryż czekaja na wykorzystanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, może odważne połączenie, ale bardzo smaczne - polecam!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana zdecydowanie mogłabym się u Ciebie stołować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, znajdzie się dodatkowe nakrycie :)
      Zapraszam!

      Usuń
  4. wygląda smacznie i chyba się na nią skuszę przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że skusisz się na tą sałatkę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...