sobota, 7 grudnia 2013

Ryba w sosie cytrynowym


Jeśli znudziła Wam się smażona ryba to polecam rybę w sosie cytrynowym.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, smaczna i delikatna w smaku.
Uwielbiam tak przygotowaną rybę!
To także idealna propozycja na wigilijny stół czy świąteczny obiad.

Składniki:
  • 4 filety z białej ryby (u mnie mintaj)
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12-18 %
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Filety z ryby przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cytrynowego. Odstawiamy.
Na delikatnie rozgrzaną patelnię wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści.
Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny, wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
Gdy śmietanka zagrzeje się doprawiamy delikatnie solą i pieprzem świeżo mielonym, szczyptą pieprzu cytrynowego, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i wkładamy rybę.
Ryba powinna być pokryta sosem.
Dusimy na średnim ogniu pod przykrywką około 10 minut aż ryba straci surowość.
Podczas duszenia ryby nie ruszamy i nie przewracamy, bo możemy ją uszkodzić, tylko delikatnie poruszamy patelnią, aby rybę pokryć sosem. 
Podajemy z plasterkiem cytryny i listkiem melisy.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. pyszny pomysł:) jadłam rybe w tym sosie jest świetny:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ryba jest przepyszna. :)
      Przepis jest mojego pomysłu!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O tak, pysznie i lekko :)
      Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  3. chyba dziś wypróbuje i też taka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
      Czekam na opinię!

      Usuń
  4. Czemu mi się sos zwazyl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, jak ryba została przygotowana, być może za długo ryba była duszona, za bardzo śmietanka została odparowana i nie wiem, czy użyto słodkiej śmietanki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...