niedziela, 15 grudnia 2013

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem


Przepis na roladkę z łososiem mam od koleżanki z pracy, która dała mi go kilka lat temu.
Przepis zmieniłam, dodając kilka własnych składników i zmieniając proporcje.
Powstała w ten sposób przepyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem.
Jest bardzo smaczna, bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Bardzo efektownie się prezentuje, więc doskonale sprawdzi się na świątecznym stole czy domowej imprezie jako przystawka.

Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 300 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 300 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki chrzanu tartego (opcjonalnie) - jak samemu przygotować podawałam tutaj
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.
Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu studzimy.

Serek śmietankowy łączymy z chrzanem -  jeśli nie lubicie chrzanu można pominąć.
Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry.
Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia.
Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm.
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale i byłaby idealna na zbliżającą się Sylwestrową domówkę! :) Znajoma jakiś czas temu poczęstowała mnie taką roladką i smakowała wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolada sprawdza się w wielu sytuacjach - idealna na święta Bożego Narodzenia, na Wielkanoc, na Sylwestra czy imprezę domową typu imieniny :)
      Dziękuję za komentarz!

      Usuń
  2. Ale cudo! Znajdzie sie dla niej miejsce na tegorocznym wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ciesze się, że rolada będzie gościła u Ciebie na stole świątecznym :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie zaprzeczę - pięknie się prezentuje!

      Usuń
  4. Jadłam coś takiego na firmowej imprezie i zastanawiałam się jak to jest zrobione... dziękuję za przepis, na pewno wypróbuje! Może na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomogłam :)
      Bardzo proste do przygotowania, a efektownie wyglądające :)

      Usuń
  5. Mam pytanie..ile taka rolada może leżeć dni oczywiście w lodowc4

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie 3-4 dni w lodówce, ale wątpię, żeby tyle wytrzymała, bo u mnie znika w okamgnieniu :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. no już wiem ze nie wytrzyma :) chciałam żeby mi zostało na drugi dzień świat :0 dziś muszę zrobić jeszcze jedna :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i za komentarz ;)

      Usuń
    4. Mufinko kochana...robiłam tak jak pisałam wyżej roladę na święta. Znikła w całości. W sobotę 28 grudnia miałam gości wiec już w piątek była gotowa następna rolada. Znikła w sobotę w całości. Dziś Sylwester a moja następna rolada leży już w lodowce gotowa na wieczorna domówkę :)Poza tym dziękuje za przepis na śledzia po królewsku , sałatkę z ryżem tuńczykiem i żurawina ( orzechy całkowicie zabijają smak ryżu co akurat mi pasuje bo mąż za ryżem nie przepada )Życzę ci szampańskiej zabawy. po sylwestrze wypróbuje jeszcze kilak twoich przepisów :)

      Usuń
    5. Bardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Bardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje przepisy, za ich wypróbowanie, no i że przede wszystkim smakowało Tobie i rodzinie.
      Cieszy mnie, że to co robię smakuje innym, bo to powód by dalej coś dla Was kombinować ze smakami!!!
      Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i wielu inspiracji kulinarnych!

      Usuń
  6. Czy w przepisie chodzi o łososia wędzonego na zimno czy na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko ja użyłam typowego wędzonego łososia w plastrach, na zimno wędzonego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...