niedziela, 22 grudnia 2013

Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i natką pietruszki


Chciałabym polecić Wam propozycję rybki na stół wigilijny w nieco zdrowszej wersji bez tłuszczu i panierki - pieczone pstrągi z dodatkiem cytryny, czosnku i świeżej natki pietruszki.
Taka rybka smakuje wyśmienicie. 
Polecam!

Składniki:
  • 2 świeże pstrągi (ok. 1 kg)
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej

Sposób przygotowania:
Wypatroszone pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Natkę pietruszki siekamy i wkładamy do środka ryby i posypujemy z wierzchu.
Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki cytryny wkładamy do środka ryby i układamy na rybie.
Pstrągi skrapiamy olejem.
Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 190-200°C z termoobiegiem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. uwielbiam tak przyrządzoną rybę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzinka także. Mąż i syn zajadali aż im się uszy trzęsły :)

      Usuń
  2. Czy rybka nie będzie bardziej sucha niż taka pieczona w folii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, rybka nie wychodzi sucha, piecze się tylko 15 minut, a poza tym plasterki cytryny dodatkowo ją nawilżają :)
      Wychodzi naprawdę przepyszna, nie trzeba piec w folii, zresztą aluminiowa nie jest chyba aż tak bezpieczna i zdrowa?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...