poniedziałek, 2 grudnia 2013

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować


Jeśli chcecie przeżyć świąteczną gorączkę spokojnie, bez nerwów i stresów warto przygotować sobie listę potraw jakie chcemy przygotować na święta, nie robiąc niczego na ostatnią chwilę, bo może się okazać, że o czymś naprawdę ważnym zapomniałyśmy.
Planując przygotowywanie potraw w czasie unikniecie przemęczenia i niepotrzebnego szarpania nerwów.
Warto przygotować sobie terminarz i ciszyć się świątecznymi smakołykami w gronie rodzinnym, zwłaszcza jeśli nie jest się osobą zorganizowaną.
Już dziś zacznijcie przygotowywać potrawy na stół wigilijny!
To moja lista na dania podstawowe, klasyczne, którą możecie zmodyfikować na własne potrzeby lub wpisać dania, które nie znalazły się na tej liście

ok. 4-3 tygodnie przed świętami:
  • planujemy świąteczne menu - warto także rozpisać listę produktów do kupienia, aby o nich nie zapomnieć
  • przygotowujemy ciasto na Piernik staropolski (dojrzewający) - przepis tutaj
  • przygotowujemy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybami. Surowe pierogi i uszka rozkładamy na tackach obsypanych mąką i zamrażamy, a następnie po kilku godzinach, gdy się zmrożą przekładamy do torebek na mrożonki
  • przygotowujemy masę makową do makowca, kutii i makówek i zamrażamy ją

2 tygodnie przed świętami:
  • gotujemy bigos przez 3 dni, a następnie zamrażamy w pojemnikach lub pasteryzujemy w słoiki. W tym czasie bigos zyska dodatkowo na smaku. Warto odłożyć część ugotowanej kapusty bez mięsa i kiełbasy i zamrozić do przygotowania kulebiaka i łazanek z kapustą
  • przyrządzamy pasztet - gotową, przyprawioną, surową masę na pasztet zamrażamy w pojemniku plastikowym
  • pieczemy ciasteczka - pierniczki i ciasteczka korzenne (przepis tutaj) po upieczeniu przekładamy do szczelnie zamykanych puszek lub słoi i odstawiamy do skruszenia
  • gotujemy buliony (warzywny, grzybowy lub rybny), które będą doskonałą bazą do zup wigilijnych. Ostudzone buliony przelewamy do plastikowych pudełek i mrozimy
  • kandyzujemy owoce do ciast i deserów

ok. 1 tydzień przed świętami (18-21 grudnia):
  • marynujemy mięsa w przyprawach do pieczenia (szynkę, schab, karkówkę), a następnie wstawiamy na 3 dni do lodówki
  • nastawiamy zakwas z buraków czerwonych na barszcz wigilijny
  • jeśli nie ugotowaliśmy wcześniej bigosu to nastawiamy bigos, który gotujemy przez 3 kolejne dni
  • nastawiamy zakwas na chleb
  • kupujemy ryby mrożone
  • pieczemy piernik staropolski, który dojrzewał już ok. 3-4 tygodni, przekładamy powidłami i odstawiamy do skruszenia
  • jeśli nie upiekliście jeszcze pierniczków i ciasteczek korzennych to robimy to teraz, przechowujemy w szczelnych puszkach lub słojach

22 grudnia - 2 dni przed Wigilią:
  • moczymy śledzie solone, a następnie marynujemy, np. z cebulą i olejem (przepis tutaj) lub w śmietanie (przepis tutaj), przechowujemy w chłodnym miejscu
  • pieczemy ciasta - makowce, serniki i babki i przechowujemy w lodówce
  • rozmrażamy masę makową na kutię i np. do makówek czy łamańców
  • moczymy grzyby i groch do kapusty wigilijnej
  • przygotowujemy chrzan tarty (przepis tutaj) lub ćwikłę z chrzanem (przepis tutaj)

23 grudnia - 1 dzień przed Wigilią:
  • dekorujemy ciasta, pierniczki, ciasteczka i piernik staropolski czekoladą lub lukrem
  • gotujemy kompot wigilijny z suszu, odstawiony na noc zyska na aromacie i smaku
  • rozmrażamy bigos, masę na pasztet w temperaturze pokojowej
  • pieczemy pasztet i mięsa
  • pieczemy chleb na zakwasie (przepis tutaj)
  • gotujemy kapustę wigilijną z grzybami lub grochem (przepis tutaj)
  • przygotowujemy galarety, np. rybę w galarecie, "zimne nóżki" z nóżek wieprzowych (przepis tutaj) lub galaretkę z kurczaka (przepis tutaj)
  • gotujemy warzywa na sałatkę jarzynową i śledziową i kroimy, odstawiamy do lodówki
  • oczyszczamy karpia i inne ryby, kroimy w dzwonka, przyprawiamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania
  • rozmrażamy buliony na zupy wigilijne
  • przygotowujemy rybę po grecku
  • przygotowujemy kutię, makówki i łamańce
  • przygotowujemy kluski z makiem i łazanki z kapustą (przepis tutaj)

24 grudnia - Wigilia:
  • jeśli nie piekliście sami chleba rano kupcie świeże pieczywo
  • gotujemy zupy, np. barszcz, zupę grzybową lub rybną wykorzystując zamrożone buliony
  • smażymy karpia i ryby oraz paluszki rybne dla dzieci (przepis tutaj) - (usmażone ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do ciepłego piekarnika - temp. 80°C)
  • obieramy ziemniaki
  • warzywa pokrojone na sałatkę jarzynową i śledziową mieszamy z majonezem i przyprawiamy, odstawiamy do lodówki
  • gotujemy pierogi i uszka - zamrożone pierogi i uszka wrzucamy na osolony wrzątek partiami i gotujemy, gdy wypłyną na wierzch odcedzamy. Możecie przełożyć do formy żaroodpornej, polać odrobiną oleju i wstawić do ciepłego piekarnika - temp. 80°C pod przykryciem, aby podać ciepłe na stół
  • nakrywamy stół do kolacji wigilijnej


11 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z takim planem działania... :)
    Musisz mieć wielka zamrażarkę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Rzeczywiście zamrażarka jest spora - 3 głębokie szuflady :)

      Usuń
    2. Zamrażalka to podstawa, ja na czas przetworów i świąt uruchamiam specjalnie zamrażalkę na strychu. Bardzo ułatwia przygotowywanie potraw na później.

      Usuń
  2. świetny pomysł na notatkę:) dobrze rozplanować sobie prace żeby nie robić na ostatnią chwilę jak wariat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobała Ci się moja ściąga :)

      Usuń
  3. ojej, ale ułatwiłaś mi pracę! właśnie chciałam taki plan ułożyć, a tu proszę, mam gotowca! :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że Cię wyręczyłam w tworzeniu planu działania :)
      Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - mam nadzieję, że skorzystasz!

      Usuń
  5. świetny wpis! z chęcia skorzystam, muszę wydrukować sobie, na lodówkę i wykreślać co zrobione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za miły komentarz :)
      Cieszę się, że nieco pomogłam przy domowych sprawunkach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...