czwartek, 19 grudnia 2013

Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na Wigilię.
Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi.

Składniki:
  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mak
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Pieczarki siekamy w cienkie plasterki, osobno kapelusze i osobno nóżki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i przesmażamy aż stracą objętość, a woda spod pieczarek odparuje.
Dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek.

Piekarnik rozgrzewamy.
Każdy pierożek smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją góra-dół.
Najlepiej smakują podane na gorąco.
Smacznego!


 

7 komentarzy:

  1. już z rok nie jadłam ciasta francuskiego... twoje pierożki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - pierożki nie tylko apetycznie wyglądają, ale i tak smakują :)

      Usuń
  2. Super pomysł.Może też zrobię,bo nabrałam apetytu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Z kubeczkiem gorącego czerwonego barszczyku smakują wybornie :)
      Polecam!

      Usuń
  3. Rewelacyjne,na imprezę by też pasowały:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...