poniedziałek, 23 grudnia 2013

Piernik staropolski - pieczenie i dekorowanie


Kilka tygodni temu podawałam Wam przepis na przygotowanie ciasta do leżakowania na piernik staropolski.
Dzisiaj po 4 tygodniach dojrzewania efekt końcowy - a więc jak upiec i jak udekorować piernik. 
Piernik jest przewspaniały i powiem Wam cichutko w sekrecie, że toruńskie pierniki mogą się schować.
Piernik długo dojrzewający jest puszysty, miękki, korzenny.
Życzę Wam smacznego piernika!

Składniki:
  • ciasto piernikowe długo dojrzewające (ok. 4 tygodni) - przepis na przygotowanie ciasta podawałam tutaj
  • 600 g powideł śliwkowych - przepis na domowe powidła podawałam tutaj
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe długo dojrzewające powinno leżakować około 4 tygodni.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części - po ok. 800 g każda.
Każdą część ciasta cienko wałkujemy, bo podczas pieczenia ciasto bardzo rośnie.
Wykładamy do dużej blachy (ja użyłam blachy o wym. 25x40 cm) i pieczemy każdą część osobno w temperaturze ok. 170-180°C przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu studzimy, a następnie wyjmujemy z blachy.

Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciepłymi powidłami smarujemy dwa blaty.
Układamy równo jeden na drugim i przykrywamy trzecim.
Piernik owijamy papierem do pieczenia by zabezpieczyć ciasto przed wysychaniem, a następnie obciążamy dużą deską lub czymś ciężkim.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni, np. na balkon.

Po 3-4 dniach piernik jest gotowy do dekoracji. Dekorujemy najlepiej dzień przed świętami.

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej stawiając miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ok. 3 łyżek mleka i dokładnie mieszamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia polewy, a następnie ciasto owijamy w papier do pieczenia.
Smacznego!

Moja rada:
Ciasto na piernik staropolski (długo dojrzewające) doskonale nadaje się do przygotowania miękkich, puchatych pierniczków, które wykrawamy foremkami z cienko rozwałkowanego ciasta i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 170-180°C. Po ostudzeniu przekładamy do zamykanego pojemnika, a przed samymi świętami dekorujemy czekoladą lub lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...