poniedziałek, 30 grudnia 2013

Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem


Dzisiejsza propozycja pasztecików idealnie sprawdzi się podczas imprezy sylwestrowej jako ciepła przystawka z kubkiem gorącego barszczyku czy na powitanie nowego roku po alkoholowej nocy.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania, bo ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i oczekiwania aż wyrośnie, poza tym można je upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku przez kilka  minut i podać gorące gościom.

Składniki (na ok. 25 szt.):

ciasto krucho-drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g margaryny
  • 4,5 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
farsz mięsny:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili lub ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju
dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie mięso rozdrabniamy łopatką. 
Dodajemy przyprawy i smażymy aż mięso straci surowość.
Doprawiamy do smaku.
Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto na paszteciki.
Mleko delikatnie podgrzewamy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i podgrzanym mlekiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6x8 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta układamy po łyżce farszu, zwijamy w rulony, układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

Moja rada:
Paszteciki można przygotować wcześniej: upiec, przechować w lodówce czy zamrozić, a następnie odgrzać w piekarniku w temperaturze 180°C przez kilka minut aż staną się gorące i chrupiące.


12 komentarzy:

  1. Mimo ,że już po Świętach, ja takie paszteciki mogłabym jeść częściej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta propozycja to nie tylko taka świąteczna, ale idealnie sprawdzi się podczas Sylwestra czy w czasie karnawału jako ciepła przystawka :)

      Usuń
  2. muszą super smakować. Prezentują się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  3. Pyszna propozycja - paszteciki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nic mi nie wyszło z przepisu na ciasto, beznadziejny przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beznadziejny przepis, a może kucharka?
      Te paszteciki zawsze wychodzą, nie tylko mnie, ale i innym, którzy je przygotowywali i zawsze chwalą!
      Co roku do pracy i rodzinie przynoszę i znikają w pierwszej kolejności :)

      Usuń
  5. a do tego przepisu nie potrzeba jakiejś śmietany? Nie będzie za gęste to ciasto? Rozumiem, że celowo ciasto jest bez jajek?
    Wyglądąją bardzo apetycznie. Chciałabym spróbowac zrobić dla alergika. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta nie potrzeba śmietany, nie będzie za gęste bo to ciasto drożdżowe. Jajek również nie ma, nie jest to celowe, taki po prostu jest przepis. Paszteciki zawsze wychodzą smaczne, to sprawdzony przepis, robimy je od wielu lat :)

      Usuń
  6. Czy paszteciki z tego przepisu ale z kapusta i grzybami zrobione wcześniej nie zrobią się gumowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego miałyby się zrobić gumowe? Paszteciki przygotowuję wcześniej, a przed podaniem wstawiam je do nagrzanego piekarnika i podgrzewam, wychodzą chrupiące i bardzo smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...